Γρηγόρης Βαλκανάς    Την ιστορία της 23ης μοίρας με έδρα την Λάρισα ελάμπρυνε με το Ηρωϊκό θάνατο του ο Σμηνίας (Ιπτ.) Γρηγόρης Βαλκανάς που γεννήθηκε το 1916 στους Χράνους Αρκαδίας, τον Αυγουστό του 1936 κατατάχτηκε στην Σχολή Αεροπορίας (Τμήμα Υπαξιωματικών) και αποφοίτησε τον Σεπτέμβριο του 1938 με βαθμό Σμηνία και ειδικότητα Χειριστή.

  Στις 18 Νοεμβρίου 1940, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής περιπολιας με Α/Φ P.Z.L P24G της Μοίρας Διώξεως, ενεπλάκη σε αερομαχία με Ιταλικά καταδιωκτικά Διώξεως στην περιοχή Ιβάν Αλβανίας, Β.Α της Κορυτσάς. Ο Γρηγόρης Βαλκανάς έχοντας εξαντλήσει τα πυρομαχικά του χωρίς αποτέλεσμα εμβόλισε το Ιταλικό καταδιωκτικό πάνω απο το όρος Μοραβές, με μοιραία αποτελέσματα για σκάφη και χειριστές.

  Ο ήρωας Σμηνίας Γρηγόρης Βαλκανάς (και όχι μόνο αυτός), ο Έλληνας πρόγονος των Καμικάζι, αυτός φρουρώντας τις εναέριες Θερμοπύλες θυσίασε ότι πολυτιμότερο είχε, την ζωή του, για να κρατήσει ελευθερούς μαζί με τους συμπολεμιστές του τους Ελληνικούς ουρανούς, παραμένει άγνωστος μαζί με το ανεπανάλυπτο μέχρι σήμερα κατόρθωμα του.

  Σήμερα που τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί και οι ηθικές αξίες είναι είδος προς εξαφάνιση, από καιρό είς καιρό είναι αναγκαία η επίκληση "Ηρώων" όπως του Γρηγόριου Βαλκανά από το Πάνθεων των Ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας για παραδειγματισμό των νέων μας.

Γρηγόρης ΒαλκανάςΓρηγόρης ΒαλκανάςΓρηγόρης Βαλκανάς

 

Η Επίσημη Αναγνώριση

  Η επίσημη αναγνώριση του πιλότου - καμικάζι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, άργησε πολλά χρόνια αλλά πλέον η επίσημη Πολιτεία τον αναγνωρίζει και τον τοποθετεί στη θέση που του αξίζει: στο Πάνθεον των Ελλήνων Ηρώων.

  Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016, ημερομηνία θανάτου του Ήρωα στην Κορυτσά, απονεμήθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, η επίσημη Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής στον Ήρωα. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Παπαηλιού, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλος, διοικητές μονάδων της Αεροπορίας και του Στρατού, πολιτευτές του Νομού και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά το τέλος της τελετής υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι θα καθιερωθεί αυτή η μέρα σαν επίσημος εορτασμός του ήρωα.